GERECONSTRUEERDE kostuums en hun HISTORISCHE BRONNEN.
Voor L.R.G.G. Corbvlo is historische accuratesse heel belangrijk. Dit komt erg sterk tot uiting in onze kostuums. Op deze pagina kunt u naast enige kostuumreconstructies de afbeeldingen zien van de grafstenen, fresco’s en andere Romeinse vondsten waar de kostuums op gebaseerd zijn. Er is onderzoek verricht naar deze kostuums en ze zijn ook grotendeels door leden gemaakt. Een tijdrovende maar interessante bezigheid die een belangrijk deel uitmaakt van de wijze waarop Corbvlo zich bezighoudt met historische Romeinse re-enactment.

De LEGATVS LEGIONIS

Dit kostuum, het uniform van de Legatus Legionis, de Romeinse generaal, is gebaseerd op het kostuum dat keizer Trajanus draagt op de naar hem genoemde zuil. De basis wordt gevormd door een normale wollen tunica. De leren broek is gebaseerd op de broeken van de ruiters. De schoenen zijn van het gesloten calcei model. Over de tunica zit een afzonderlijk vest met pteruges. Dit vest heeft 57 stuks aan de onderkant en 12 aan ieder armgat. Het hoofdonderdeel van dit kostuum is een klassiek Romeins spierkuras. Het kuras bestaat uit een borst- en een rugplaat. Ditmaal een borstplaat zonder de, vaak religieus en politiek getinte, versieringen. Wel hangt over het middel de rode generaalsband. Het geheel wordt afgemaakt door een wollen militaire mantel.

De AQUILIFER

De belangrijkste standaard van het legioen was de aquila, de legioensadelaar. Deze werd gedragen door een aquilifer. Hier afgebeeld is een van de leden van L.R.G.G. Corbvlo met de aquila en leeuwenhuid van Legio X GEM, het gemina project. Hij draagt een lorica hamata, een ringetjesvest met daarover een leren harnas met zijn medailles, de phalerae. Die zijn hier uitgevoerd in messing en gebaseerd op de grafsteen van de aquilifer Gnaeus Musius (nu in Mainz). Aan een schouderband draagd hij de parma, een klein rond schild. Net zoals de centurio heeft de aquilifer zijn zwaard aan de linker zijde hangen. Ook Gnaeus Musius is afgebeeld zonder helm. Waarschijnlijk heeft hij een mooie helm gedragen met daarover een leeuwenhuid.

De CENTURIO

Het uniform van de centurio is gebaseerd op het uniform van Quintus Sertorius Festus, wiens grafsteen in het museum in Verona staat. Als basis dient een linnen ondertunica. Daarover een wollen tunica. Onder de tunica’s draagt Cordvs een leren ruiterbroek. De in totaal 32 dikke leren pteruges zitten aan een linnen vest vast dat in 1 keer over de tunica wordt aangetrokken. Het hoofdonderdeel van dit kostuum is een Romeins schubbenpantser Gemaakt van meer dan 4.000 op authentieke wijze bevestigde metalen schubben sluit dit uniform op wat naar onze mening de meest logische manier is. Met 4 leren veters aan de linkerkant, de schildzijde, en twee leren veters in de halsopening onder de nekplaat van de helm. Hoewel Sertorius Festus op zijn grafsteen geen helm draagt is er voldoende bewijs dat hij als centurio een helm met de traditionele dwarse helmpluim gedragen zou hebben. Anders dan bij Sertorius Festus zijn de beenplaten bij Cordvs onversierd gelaten.

De OPTIO

Iedere centurio koos uit zijn manschappen een plaatsvervanger, zijn optio. Deze man was herkenbaar aan zijn aparte ring en zijn hastilum, een staf met een bolvormige knop, waarmee hij manschappen die terugdeinsden terug in de linie kon duwen. De hastilum is duidelijk te herkennen op de grafsteen van Caecilius Avitus. Het uniform is een “standaard” legionairsuniform met een misschien iets te chique hastilum en een optio-ring. Voor de zwart/witte helmkam als kenmerk is geen enkel historisch bewijs gevonden. Maar het oog wil ook wat.

De CORNICEN

De cornicen geeft met zijn cornu, zijn hoorn, de bevelen door van de bevelhebber. De hoorn is gebaseerd op de hoorn van wat misschien wel Praetoriaanse hoornblazers zijn op de Zuil van Trajanus. De lengte van de berenvacht is gebaseerd op een van de weinige rugaanzichten op de zuil, die van een signifer.

De LEGIONAIR

Een reconstructie van de standaard legionair uit het begin van de eerste eeuw na Chr., gebaseerd op het huidige niveau van wetenschappelijke kennis. Anders dan voorgaande kostuums niet gebaseerd op iconografisch maar op archeologisch bewijs. De helm is een reconstructie van een Montefortine type, zoals de afgebeelde helm uit Nijmegen. Het pantser is een lorica hamata, gemaakt van velen in elkaar gehaakte ringetjes, gebaseerd op de vondsten uit het hele Romeinse rijk. Het zwaard is van het Mainz-type en de dolk is vrij eenvoudig uitgevoerd naar vonsten lang de gehele Limes. Het schild is gebaseerd op fondsten van Kasr-el-Harit en verschillende epigrafische bronnen.

De AUXILIA SOLDAAT

Het grootste deel van de Romeinse strijdkrachten waren niet de legioensoldaten. Er werden veel hulptroepers of auxilia ingezet. Dit waren vaak de mensen van overwonnen stammen die dienst deden in het Romeinse leger. Vaak waren ze dan ook gekleed in een mengelmoes van lokale en Romeinse invloeden. Hier afgebeeld is een Bataafse auxilia soldaat die al aardig geromaniseerd is. Hij draagt nog wel een tunica met lange mouwen, maar ook een Romeinse lorica segmentata, of strokenpantser, gebaseerd op diverse vondsten in auxilia castella langs de Limes. In tegenstelling tot de legionair is hij niet uitgerust met een scutum en pilum, maar met een clipeus (ovaal plat schild) en hasta (stootlans) die een heel andere manier van vechten mogelijk maken.

De MARSBEPAKKING

Ook de marsuitrusting is gebaseerd op de zuil van Trajanus. Duidelijk te herkennen in de reconstructie zijn de gamel, de netzak en de tas. Al deze zaken zaten aan een furca, een draagstok. Alles bij elkaar droeg de soldaat ongeveer 25 tot 30 kilo met zich mee. Het pantser had men aan en de helm werd op de borst bevestigd. Al met al een niet oncomfortabele manier van dragen.